Zgonea: Parlamentul va adopta în cel mult trei săptămâni mai multe legi legate de MCV

Zgonea: Parlamentul va adopta în cel mult trei săptămâni mai multe legi legate de MCV
Publicat: 20/09/2012, 16:19
Actualizat: 29/09/2018, 08:00

Premierul Victor Ponta și ministrul Justiției, Mona Pivniceru, s-au întâlnit, la Parlament, cu reprezentanții celor două Camere, pentru a discuta o strategie de implementare a Mecanismului de Cooperare și Verificare, prin adoptarea unor proiecte legislative din domeniul Justiției.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, la finalul întâlnirii de la Palatul Parlamentului, că a fost o întâlnire de lucru privind raportul pe Mecanismul de Cooperare și Verificare și căile prin care legislativul poate îmbunătăți raportul care va fi dat publicității în decembrie.

Zgonea a anunțat că toate proiectele legislative vor fi dezbătute în procedură de urgență, Camera Deputaților fiind cameră decizională în domeniul Justiției.

El a mai spus că proiectele vor fi depuse, luni, la Biroul Permanent al Senaului, sub semnătura grupurilor parlamentare PSD, PNL, UNPR și se speră că vor ajunge la Camera Deputaților într-o săptămână, astfel încât adoptarea lor să se facă în maxim trei săptămâni.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că se dorește luarea unor măsuri pe termen scurt și imediat, în ideea accelerării procesului de justiție și de a gândi deja, pentru perioada 2013, strategia de implementare nu doar a obligațiilor ce revin României prin MCV, ci mai ales a obligațiile ce revin față de cetățenii români.

În plus, premierul le-a cerut colegilor parlamentari să îi întrebe și pe cei din PDL dacă nu doresc să fie coinițiatori la aceste proiecte, pentru că sunt foarte preocupați de MCV.

„Este o ocazie excelentă să fie alături de noi (..) Sunt convins că sunt foarte dedicați MCV-ului. Iar dacă sunt contra, măcar să știm”, a spus Victor Ponta.

Ministrul Justiției, Mona Pivniceru, a precizat, la Parlament, că a propus Legislativului mai multe modificări care fac parte dintr-o strategie mai largă de implementare a Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Ministrul Justiției, Mona Pivniceru a declarat că proiectele de modificări legislative pe care le-a supus atenției conducerii Parlamentului fac parte dintr-o strategie mai largă de implementare a MCV în ceea ce privește punerea în aplicare a celor patru coduri din Justiție.

Ea a spus că un obiectiv este de a „degreva Instanța supremă de cauze de drept comun”, în așa fel încât aceasta să-și atingă misiunea constituțională, adică de a fi unificatoare de practică judiciară.

Potrivit lui Pivniceru, a arătat că sunt două categorii de măsuri avute în vedere, una dintre acestea referindu-se la degrevarea instanțelor de volumul anormal de mare de dosare.

„La acest moment, sunt în lucru peste un milion de dosare, dintr-un total de trei milioane înregistrat anul trecut, ceea ce înseamnă un volum absolut exorbitant de lucru”, a spus Pivniceru, menționând propunerea de modificare a Codului de procedură penală în vigoare.

Potrivit Monei Pivniceru, o altă categorie vizează două legi speciale, ea referindu-se la legea cu celebra rovignetă care a blocat patru sau cinci instanțe din România cu zeci de mii de dosare.

„Dacă schimbăm competența în această categorie de cauze, la domiciliul contravenientului, dispersăm contravențiile pe întreg teritoriul țării cu două efecte benefice – în primul rând lăsăm cinci instanțe să funcționeze normal, iar în al doilea rând, nici contravenientul nu se mai deplasează (..) la unul din acele cinci puncte unde s-a săvârșit contravenția, ceea ce înseamnă că își va economisi timp și bani în rezolvarea problemei”, a explicat ministrul Justiției.

Potrivit lui Pivniceru, o altă modificare și soluție de degrevare a instanțelor vizează taxa de primă înmatriculare, existând „un număr extraordinar de mare” de cauze pe rolul instanțelor.

Mona Pivniceru a spus că a avut o discuție cu Ministerul de Finanțe ca restituirea acestei taxe să se facă printr-o procedură administrativă, degrevând instanțele și reducerea volumului de activitate a judecătorilor.

Pivniceru a vorbit și despre modificarea legilor electorale, prin care buletinele de vot de la alegeri să se depoziteze, timp de trei luni în arhivele instanțelor, ea arătând că multe din aceste instanțe nu au, la acest moment, spații de depozitare, astfel că în strategia financiară s-a inclus și închirierea unor astfel de spații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
De pe patul de moarte, o femeie a făcut o mărturisire teribilă și a dezvăluit...
Cel mai ghinionist elev din România la Bacalaureat 2024 este din Aiud. Ireal cu ce...
FOTO. Imagini fierbinți cu Aza Gabriela, iubita lui Horațiu Moldovan, în costum de baie!
Irina Columbeanu și-a lăsat tatăl și a plecat din România, dar nu s-a întors nici...
Un autostopist a dat nas în nas cu un ucigaș în serie. 50 de ani...
Cătălin Stănciulescu, un cunoscut vlogger, deportat din Belize din cauză că este român 😲
A scăpat de CANCER MAMAR și acum e gravidă prima oară: „Atât de multe binecuvântări…”
"Un elev bun" a primit 3.50 în loc de 9.75 la Evaluarea Naţională. Care este...
Blestemul abătut asupra unei familii, care și-a pierdut cel de-al doilea fiu înecat, tot la...
Primele declarații ale Narcisei Modrîngă despre videoclipul indecent cu ea. Ce spune fosta iubită a lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Noi informații despre DACIA BIGSTER. SUV-ul atacă modele cu pedigree - FOTO
Ucraina va primi "zeci de sisteme tactice suplimentare de apărare aeriană". Biden a menţionat România,...
Ceva UNIC detectat în creierul uman! Este prima oară când...
Lege pentru toți proprietarii de apartamente. Este obligatoriu în orice bloc din România
Schimbare uriașă pentru șoferi. Își recuperează mai repede permisul
Cum a reacționat un britanic care a călătorit cu trenul în România, la clasa I....
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cum s-a descurcat Serghei Mizil la școală? „Tata era al doilea după Ceaușescu. Făceam ce...
Autoritățile din Arad, puse în alertă de o copilă de 11 ani. A sunat la...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Ce te-a apucat, Bubulino? De ce dai în mine?
Studiu înfiorător: Arsenic, plumb și alte metale toxice au fost găsite în tampoane
×